Udruženje preduzetnica Crne Gore

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Regionalne nagrade za nase preduzetnice Agencija “AIRLI NIVO+” organizovala je u Beogradu svečanost na kojoj su dodijeljene  prestižne nagrade “NAJ ŽENA 21.VIJEKA”, u cilju afirmacije uspješnih preduzetnica. Dvadesetšest žena iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i sa Kosova dobitnice su ove nagrade. Nagrada je dodijeljena u 26 kategorija  i dobijaju je najuspješnije  žene koje svoj biznis razvijaju u oblasti preduzetništva, politike, medicine, prosvjete, elektronskih i  pisanih medija,  umjetnosti, pozorišta, filma,  turizma, ugostiteljstva, mode i kozmetike. Posebno treba istaći, da je u kategoriji-Regionalno širenje, povezivanje i umrežavanje preduzetnica u ovom dijelu Europe – nagrada dodijeljena sljedećim učesnicima: Poslovne žene “Vizija” iz Kragujevca, Virtuelni ženski preduzetnički centar Hrvatska i Udruženje preduzetnica Crne Gore.
Kako je Crna  Gora  prepoznata  kao zemlja u kojoj žensko preduzetništvo zauzima značajno mjesto u svijetu biznisa, na svečanosti u Beogradu, ova regionalna nagrada za Crnu Goru, uručena je gospođi Editi Dautović predsjednici Udruženja preduzetnica Crne Gore. Gospođa Dautović se smatra   promoterkom inovativno–socijalnog preduzetništva i ambasadorkom ženskog biznisa i preduzetništva Crne Gore u inostranstvu, i povezivanja i umrežavanja preduzetnica regiona, navedeno je između ostalog u obrazloženju nagrade. “Ona je primjer mlade liderke  koja posjeduje sopstveni biznis  i nastavlja sa cjeloživotnim učenjem. Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada u zemlji i inostranstvu, i ovo će biti za Udruženje preduzetnica Crne Gore i nju lično jedno od značajnijih priznanja…”, nadalje se navodi.
Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Dautović je tokom dobijanja nagrade izjavila, da je umrežavanje i regionalno povezivanje ključ uspjeha ženskog biznisa. “Na dan ženskog preduzetništva 18.11.2016.godine, dobiti priznanje “Naj žene 21. vijeka” za mene ĺično je ogroman podsticaj kao i ocjena svega što sam do sada radila. Udruženje preduzetnica Crne Gore je prepoznato po onome šta radi za posticaj i razvoj ženskog preduzetištvo, umrežavanje i regionalno povezivanje. Značajan broj preduzetnica iz zemlje i regiona dobitnice su ovog prestižnog priznanja, a nevjerovatan je osećaj kada upoznate uspješne žene koje su prve korake napravile da pokrenu sopstveni posao bez ičije pomoći, a da su pritom uzorne supruge i majke.  Mene posebno čini srećnom što je, nikada kao do sada, Vlada Crne Gore fokusirana na pitanja  unapređenja ekonomije, i stvaranja uslova za razvoj ženskog preduzetništva. Puna podrška ženskom preduzetništvu! Hvala organizatorima i ovom projektu koji više od dvije decenije postoji. Hvala stručnom žiriju što je ova prestižna nagrada, po drugi put, i ove godine dodijeljena  meni i mojoj organizaciji. Ovo je velika podrška za nastavak osnaživanja žena na preduzetništvo, te se od srca zahvaljujem koleginicama Nemši-Nelki Omerhodžić i Sanji Lekić, koje su takođe dobitnice nagrada u istoj kategoriji – Regionalna nagrada Crna Gora. Gospođa Nemša Nelka Omerhodžić vlasnica je firme Merkator Internacional DOO Bijelo Polje. U tri mandata bila je odbornica Skupštine Bijelo Polje. Od 6. maja 2016. godine je Podpredsjednica Skupštine Bijelo Polje (za društvene djelatnosti)
Preduzeće MERKATOR – Štamparsko trgovinsko preduzeće,  počelo je sa radom 1991. godine, kao trgovinsko preduzeće, a od 1992. godine, kao štamparsko trgovinsko preduzeće. Štamparija ima sopstveni prostor od 2000 m2, koji je namjenski projektovan tako da se olakša koordinacija između štamparije i dorade, i da se nesmetano i efikasno obavlja proces štampe. Nemša ističe da danas njeno preduzeće broji 70 radnika, koji su u stalnom radnom odnosu. Firma se bavi  pripremom, grafičkim dizajnom, štampom i doradom široke lepeze papirne galanterije. Oprema je visoko profesionalna, a iskusni grafički dizajneri, ofset majstori i knjigovesci su spremni da udovolje svim zahtjevima klijenata. Specijalnot i najveće iskustvo štamparije je štampa i dorada svih vrsta blokovske robe, kataloga, flajera, eksluzivne ambalaže, eksluzivnih etiketa, knjiga svih vrsta – tvrdi i meki povez, izrada svih vrsta reklama i to sve na jednom mjestu. “Recept dugogodišnjeg postojanja i zadovoljstva klijenata su naša briga za kvalitet i poštovanje rokova na prvom mjestu, a to nam omogućavaju visoka tehnološka i kadrovska opremljenost”, kaže Nemša.
Duže od dvije decenije je u privatnom preduzetništvu, gdje zajedno sa svojom porodicom uspješno  vodi štamparsko-grafičko preduzeće. Za sve godine postojanja   Merkator bilježi poizitivno i rentabilno poslovanje,   redovno isplaćivanje zarada zapolenima kao i redovno izmirivanje obaveza prema Državi i dobavljačima. Talas ženskog preduzetništva se veoma uspješno širi u Crnoj Gori, istakla je Nemša. Uspješna u biznisu kojim se bavi, želi da svojim  znanjem i iskustvom podrži sve žene u Crnoj Gori da se ohrabre i krenu u sopstveni  biznis. Voljela bi da se preduzetnice što više udružuju, i prepoznaju ideje i ciljeve Udruženja preduzetnica Crne Gore.  “Nagrada je za mene javno priznanje, za moj dosadašnji rad. Podsticaj za bolje i uspješnije buduće angažovanje, na kraju ova nagrada je dokaz da je ovom društvu stalo do vrijednih ljudi”,  zaključuje ova uspješna preduzetnica. Sanja Lekić  »Alfaton  Lekić –trgovina na malo i veliko kozmetičkim, frizerskim i medicinskim proizvodima i aparaturom.
Sanja Lekić, vlasnica  preduzeća »Alfaton Lekić« d.o.o., osnovanog 2001. godine, i BTL METICAL MONTENEGRO sa sjedištem u Podgorici. Osnovna djelatnost firme je trgovina na malo i veliko kozmetičkim, frizerskim i medicinskim proizvodima i aparaturom. Alfaton Lekić« d.o.o. je od svog osnivanja generalni  distributer,  proizvodima BEAUTY & BUSINESS SPA, prepoznatljivog Italijanskog  brenda ALFAPARF.  Preduzeće stavlja akcenat na edukaciju frizera i kozmetičara, a od 2009. godine, uz asistenciju ALFAPARFA,  ostvaruje saradnju sa prestižnom frizerskom Akademijom „Mahogany” u Londonu, gdje njihovi frizeri edukatori odlaze na napredne kurseve. Preduzetnica prepoznata na našem tržištu kao dobar edukator i rukovodilac preduzeća koje plasira kompletnu opremu i aparaturu za kozmetičke i frizerke djelatnosti. Iz njenog preduzeća svake godine osposobi se preko 300 žena koje kasnije uspješno obavljaju svoj samostalni zanat. Aktivna je članica Udruženja preduzetnica Crne Gore, i daje veliki doprinos za njegovo promovisanje. Ona je osoba od krucijalnog značaja za posticanje i podršku ženskog preduzetništva, za rješavanje ekonomskih pitanja i pitanja dualnog obrazovanja iz oblasti edukacije fizera i kozmetičara. Sanja ističe da joj najviše smeta mali broj žena u biznisu i na drugim važnim pozicijama u društvu. Kao lider, žena teško može biti u biznisu, jer često nema određeno radno vrijeme, a poslovi majke se ne mogu odlagati. Između djece i posla, majka uvijek ostaje sa djecom, a biznis ne može da čeka. Uspješan biznis traži kompletnu ličnost, zaključuje gospođa Lekić, koja je ujedno ovu prestižnu manifestaciju najavila sledjeće godine da se održi u Crnoj Gori.