Udruženje preduzetnica Crne Gore

Održana tribina u Podgorici – Zašto bi se trebali ekonomski osamostaliti

Ucenici ekonomske škole “Mirko Vešovic” iz Podgorice bili su danas u prilici da, iz prve ruke, cuju zašto bi se trebali ekonomski osamostaliti, odnosno postati preduzetnici. Predavanje na tu temu održano je u organizaciji Udruženja preduzetnica Crne Gore, u okviru projekta „Preduzetništvo – tvoj izbor“.

Osnovni kocept projekta i ove organizacije je njegovanje i afirmacija preduzetnickog duha.

U uvodnom dijelu mladima se obratio profesor statistike i jedan od autora prirucnika  Mladi preduzetnici Novica Šarovic. Profesor je podržao inicijativu preduzetništva i ukazao na važnost ucešca mladih u svim segmentima društva, a narocito u preduzetništvu.

– Velika je privilegija i zadovoljstvo da budem u dvostrukoj ulozi i domacina i gosta skupa koji za cilj ima promociju preduzetništva kod mladih ljudi. Pokušacemo biti na visini zadatka i  ucenicima na lijep i interesantan nacin približiti sve prednosti preduzetnickog poziva. Ovakvi i slicni skupovi su još jedan u nizu doprinosa kojim se jacaju stecena znanja ucenika, a sve u cilju njihovog podsticanja za realizaciju poslovnih ideja i pokretanje sopstvenih poduhvata –  istakla je Edita Dautovic, predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore.

Ona je naglasila da preduzetništvo mladih predstavlja veliki potencijal, ali i obavezu, da se radi na uskladivanju i poboljšanju poslovne klime u Crnoj Gori . Ova tribina, kako je naglasila,  omogucava podizanje svijesti o znacaju mladih u privatnom biznisu i znacaju preduzetništva za društvo.

U nastavku su ucesnici mogli da cuju inspirativne price preduzetnica Dragane Ðuraškovic “DM kristali “ DOO Podgorica  i Radmile Cogorovic “Viso prepelice” Podgorica. Obije predutzetnice su svojim zanimljivim licnim i preduzetnickim pricama nastojale da inspirišu i podstaknu ucenike da i sami postanu preduzetnici i pokrenu sopstveni biznis jednoga dana kada budu odlucivali o svom profesionalnom pravcu. Uspješne preduzetnice su  ucenicima prezentovale svoj preduzetnicki put od trenutka odluke da se bave privatnim biznisom do danas. Na svom primjeru su pokazale  mladima sa cime su se susretale u toku poslovanja, teškoce na koje su nailazile i nacin na koji su ih savladavale.

Ucenici su imali priliku da saslušaju izlaganje predstavnika Unije mladih preduzetnika Uroša Bulatovica  koji je uspio da jezikom mladih zadrži njihovu pažnju i predstavi kako sebe kao uspješnog mladog coveka , tako i svoju organizaciju koja je okrenuta ka mladim ljudima koje podržava svojim djelovanjem.

Danas smo imali cast da u ovoj školi održimo prvu tribinu u okviru projekta „Preduzetništvo – tvoj izbor“ koji je finansiran od strane Ministarstva sporta. U naredna dva mjeseca posjeticemo škole na Sjeveru i  nadamo se da cemo imati priliku da naidemo na istu ovakvu dobrodošlicu od strane vaših vršnjaka- zakljucila je Edita Dautovic na kraju.