Udruženje preduzetnica Crne Gore

Konferencija „Vjerujem da mogu“

Konferencija kojom se najavljuje pocetak projekta “Vjerujem da mogu”, koji predstavlja grant šemu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, organizovana je danas u Bijelom Polju, od strane Udruženja preduzetnica Crne Gore, nosioca projekta.
“Projekat “Vjerujem da mogu” cija implementacija traje 12 mjeseci ima za cilj socijalizaciju, 4- mjesecnu edukaciju i unapredenje radnih sposobnosti 6 (šest) lica sa invaliditetom na radnom mjestu Kuvar/ica ili Konobar/ica, a samim tim sadržajniji i kvalitetniji život kroz sticanje ekonomske samostalnosti u vidu zaposlenja u trajanju od 6 mjeseci tokom projekta i zaposlenja svih ucesnika nakon realizacije prjekta. Ciljna grupa ovog projekta su OSI iz sjevernog regiona Crne Gore koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Projektnim aktivnostima je predvideno da kroz teorijsku obuku kod PU Organizator obrazovanja odraslih osoba „Durmitor“ na teritoriji opštine Bijelo Polje 6 (šest) ucesnika obuke dobije sertifikat za zvanje Kuvar/ica ili Konobar/ica, stekne radno iskustvo kroz praktican rad u restoranu HD FARM DOO Bijelo Polje, unaprijede svoje socijalne i organizacijske vještine i osposobe se za samostalno pokretanje biznisa kroz radionice.- kazala je koordinatorka projekta i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore.
Ona je još dodala da je evidentno da ne postoji ravnopravan pristup u zapošljavanju, kada je u pitanju ta ranjiva kategorija. Naime, još uvijek postoje predrasude poslodavaca i društva prema sposobnostima OSI.
“ OSI predstavljaju jednu od kategorija lica sa najvecim preprekama u zapošljavanju. Ove osoba su najcešce zaposlene u nevladinim organizacijama, narocito u organizacijama osoba sa invaliditetom, dok ih slabo imamo kod privatnih poslodavaca i u javnom sektoru. Udruženje preduzetnica Crne Gore kao nacionalna organizacija koja okuplja preduzetnice i saraduje sa velikim brojem privrednih subjekata ovim projektom nastoji da poveže privredu i OSI sa sjevera Crne Gore, a javnom sektoru i široj društvenoj zajednici ukaže na neiskorišceni radni potencijal koje OSI posjeduju. Realizacijom projekta podstaci cemo jacanje socijalnog preduzetništva na podrucju opštine Bijelo Polje i uticati na podizanje svijesti o znacaju OSI u poslovnom i društvenom ambijentu.Ovom prilikom želim da izrazim posebnu zahvalnost HD FARM DOO Bijelo Polje, NVO Kisjele vode Bijelo Polje i NVO Spitit Art Montrenegro Podgorica što su uspjeli da prepoznaju znacaj edukacije i zapošljavanja OSI i što ce kao partneri na projektu dati svoj doprinos njegovoj uspješnoj realizaciji”.
Sam naziv konferencije šalje jednu veoma važnu poruku a to je da smo na tržištu rada konkurentni onoliko koliko vještina imamo i koliko vjeru u nih imamo.